Spotkanie z Maciejem Błaszakiem

W piątkowy wieczór 8 marca w restauracji „Pod Gruszą” w Rokietnicy, wspólnie z Sołtysem i Radą Sołecką Wsi Rokietnica zorganizowaliśmy już po raz drugi spotkanie dla Pań z okazji Dnia Kobiet. Gościem spotkania był członek stowarzyszenia dr Maciej Błaszak z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, który specjalnie dla licznie przybyłych Pań wygłosił bardzo ciekawy wykład na temat zależności i różnic pomiędzy ludzkimi emocjami, a ludzkim rozumem oraz zagadnień związanych z pojęciem uczciwości w świetle badań nad mózgiem.

Stwierdzenia i tezy postawione przez doktora Błaszaka, poparte były wieloma przykładami z życia co sprawiło, iż przekazana wiedza stała się dla słuchaczy jeszcze bardziej zrozumiała i ciekawa. Dr Maciej Błaszak to ceniony i lubiany przez słuchaczy wykładowca Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. L. Koźmińskiego w Warszawie, Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, Wyższej Szkoły Pedagogiki i Administracji w Poznaniu oraz Wyższej Szkoły Umiejętności Społecznych w Poznaniu. Jednocześnie prowadzi wiele szkoleń i treningów m. in. dla Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Poznaniu, Centralnego Biura Śledczego czy też Koszalińskiej Izby Gospodarczej. Na swoim koncie ma spory dorobek publikacji naukowych, a jego naukowe pasje to psychologia poznawcza, psychologia ekonomiczna oraz kognitywistyka czyli dziedzina nauki zajmująca się zjawiskami dotyczącymi działania umysłu, w szczególności ich modelowaniem. Panie słuchając wykładu popijały kawkę i mogły zajadać się pysznymi, świeżymi pączkami ufundowanymi przez Pana Piotra Łakomego. Spotkanie było też okazją do sympatycznych rozmów pomiędzy Paniami, a jedną z liczniejszych grup stanowiły zawsze niezawodne Panie z Klubu Kobiet Aktywnych z Rokietnicy. Podczas spotkania można było skorzystać z porad Pani Dietetyk – Natalii Klapińskiej, która od razu mogła doradzić jak pozbyć się kalorii dostarczonych kilka minut wcześniej przez pączki. Po wykładzie Prezes Stowarzyszenia Michał Cieciora, wraz z reprezentującym w tym dniu Sołtysa Józefa Fudalę, Członkiem Rady Sołeckiej Maciejem Kortusem, wręczyli wszystkim Paniom symboliczne tulipany. W imieniu władz samorządowych życzenia obecnym Paniom złożyli uczestniczący również w części spotkania Wójt Gminy Rokietnica – Bartosz Derech oraz Przewodniczący Rady Gminy Rokietnica – Marian Jakobsze. Panie uczestniczące w spotkaniu po wykładzie zgodnie i „chórem” zaprosiły dr Błaszaka na przyszłoroczny dzień kobiet.

Piotr Szatkowski